νεα κρητη totalfitness news

"Ανάσα" για το σημαντικότερο σπίτι της Μεσογειακής φώκιας!12 ώρες σκληρής δουλειάς, 3 σκάφη, 32 εθελοντές και πολύ κέφι χρειάστηκε για να
καθαρίσουμε 10 παραλίες της Γυάρου και να προσφέρουμε ένα ασφαλές σπίτι στον πιο σημαντικό πληθυσμό μεσογει&alp ha;κής φώκιας στη Μεσόγειο.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το μικρό αυτό νησί, γνωστό ως τόπος εξορίας άλλων εποχών, αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια της απειλούμενης Monachus monachus, αφού φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ το … 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της.
Η προστασία αυτού του μοναδικού καταφυγίου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, είναι ακριβώς ο στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο πλαίσιο του οποίου πραγμ&a lpha;τοποιήθηκε χθες, Κυριακή 17 Μαΐου, ο καθαρισμός των παραλιών, με τη συμμετοχή της ομάδας πεδίου του WWF Ελλάς και πολλών εθελοντών.   
«Κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμάτωνστις παραλίες του νησιού. Αλιευτικά εργαλεία, σακούλες, σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά αποτελούν απειλή για τις φώκιες που χρησιμοποιούν τις παραλίες για να ξεκουραστούν και να θηλάσουν τα μικρά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή δράση είναι τόσο σημαντική για τον σκοπό του προγράμματός μας. Ευχ αριστούμε όλους τους συμμετέχοντες. Σήμερα ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο δήλωσε ο Χρήστος Παπαδάς επικεφαλής της ομάδας πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE του WWF Ελλάς.
Η αποστολή ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή από το λιμάνι της Ερμούπολης. Συνολικά χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες, 32 ζευγάρια χέρια, 3 σκάφη και πολύ κέφι και όρεξη για να καθαριστούν 10 π&a lpha;ραλίες από τα πάσης φύσεως απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί στις παραλίες. Στη συνέχεια τα απορρίματα θα μεταφερθούν στη Σύρο όπου και θα τα παραλάβει ο δήμος Σύρου.
Για τη συγκεκριμένη αποστολή, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Μεσόγειος SOS και την εκστρατείαmedsoscleanup.gr, ενώ συμμετείχαν - μεταξύ άλλων -  μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου, μέλη του Ομίλου Φουσ&kapp a;ωτών, βαθμοφόροι πρόσκοποι αλλά και φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων με δική τους πρωτοβουλία. Όλοι απέδειξαν την ευαισθησία τους στον μοναδικό μας θαλάσσιο πλούτο και προσέφεραν ε&th eta;ελοντικά και με θετική διάθεση τις υπηρεσίες τους.
«Θα ήθελα εκ μέρους του προγράμματος να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ε υρύτερη περιοχή της Γυάρου. Αυτό το όραμα άλλωστε δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», συμπλήρωσε ο Συντονιστής του προγράμματος Δρ. Σπύρος Κ&omicron ;τομάτας.
Η Γυάρος, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενεί τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο,  καθώς και υποθαλάσσιο υς προστατευόμενους οικότοπους σημαντικούς για το είδος, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες. Η προστασία του πολύ σημαντικού αυτού θαλάσσιου πλούτου, είναι και ο στόχος του προ&gam ma;ράμματος μέσω της δημιουργίας ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτο υργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκ&la mbda;άδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.
Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr
Δείτε εδώ πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τον καθαρισμό της Γυάρου.
Δειτε εδώ και εδώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον καθαρισμό της Γυάρου.
Δείτε εδώ τον μοναδικό βυθό της Γυάρου.
Διαβάστε εδώ για την εκστρατεία «Συναγερμός για τη Φύση». Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία που στόχο έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή υποβάθμισ ης του πλαισίου προστασίας της φύσης και να πετύχει καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top