νεα κρητη totalfitness news


Ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου, βρεθήκαμε στο όμορφο χωριό του Σμαρδακίτου.
Αφού αφήσαμε το μεταφορικό μας μέσο στον πάρκινγκ του χωριού, οδηγηθήκαμε στα σκαλοπάτια που τα σκεπάζουν όμορφες και πολύχρωμες πικροδάφνες, με σκοπό να κατευθυνθούμε στο κέντρο του χωριού.

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στην νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού "Ράχες" ή "Σιρόχοι", 12 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά από τη πρωτεύουσα του νησιού. Ο σεβασμός στην παραδοσιακή τηνιακή αρχιτεκτονική είναι ευδιάκριτος σε κάθε γωνιά του  χωριού: στα σπίτια, στις αυλές, στα πλακόστρωτα δρομάκια, στις καμάρες.


Φτάνοντας στην πλακόστρωση πλατεία βρίσκουμε την γραφική ταβέρνα "Το Κατώι" εκεί θα βρείτε παραδοσιακό φαγητό άλλα και ότι γεύση εσείς προτιμάτε. Επισκεφτείτε το, αξίζει. Αναφορά δεν μπορεί να μην γίνει στο πηγάδι του χωριού όπου κοσμεί την περιοχή και ο ήχος του νερού σε ταξιδεύει όπου "ο νους θέλει να βρεθεί". Στο κέντρο του χωριού υπάρχει και η Ενορία του Αγίου Αντωνίου της Παδούης.

Κάνοντας μια μικρή βόλτα στο Σμαρδάκιτο μας προσκάλεσαν σε ένα μικρό Πανηγύρι που γινόταν στην Παναγία, η Κάτω Κιουρά. Το γραφικό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό του Σμαρδακίτου, μέσα στο κατηφορικό και στενό δρομάκι που οδηγεί στο λαγκάδι και από εκεί στην τοποθεσία Χορδάκια. Το όνομα "Κιουρά" αποδίδεται από τους καθολικούς της Τήνου στην Παναγία και σ' εκείνους τους ναούς της που είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιο της (8 Σεπτεμβρίου).

Αφού μας κέρασαν τα παραδοσιακά εδέσματα ανηφορίσαμε για να συνεχίσουμε την ξενάγηση μας στο χωριό. Όμορφες βουκαμβίλιες και άλλα μεγάλα και μικρά, φυτά κοσμούν τις αυλές των σπιτιών που συνεχίζουν και διατηρούν το κυκλαδίτικο χαρακτηριστικό τους.

Στο τέρμα του χωριού, βρίσκουμε το σχολείο. Ο χρόνος έχει σταματήσει για τα καλά σ' εκείνο το μέρος. Μπορεί ο ήχος του κουδουνιού να μην χτυπάει πια, μπορεί τα παιδιά του χωριού να πηγαίνουν στα Λουτρά όπου βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο. Όλα αυτά όμως δεν είναι δικαιολογία για να είναι το κτίριο έρημο και σχεδόν ερειπωμένο... να χάσκουν τα παράθυρα και οι πόρτες του στο κενό. Να σημειώσουμε ότι το σχολείο ιδρύθηκε το 1951.

Επισκεφτείτε το χωριό και θα ταξιδέψετε και εσείς σε ένα όμορφο μέρος με φιλόξενους ανθρώπους, παραμυθένιες διαδρομές μέσα σε κατάλευκες καμάρες και χρωματιστά μπαλκονάκια που κοσμούν αυτόν τον όμορφο καμβά που λέγεται Σμαρδάκιτο.


πηγές
www.tinosecret.gr
Μικρή Ιστορία του Σμαρδακίτου (π. Μάρκος Φώσκολος)


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top