νεα κρητη totalfitness news

Απόφαση-κόλαφος για τους δήμους: Τους παίρνουν τις παραλίες, τι σημαίνει αυτό για τους λουόμενους.

Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής με τις παραλίες τώρα που δεν θα έχουν την κυριότητα οι δήμοι;
Απόφαση- Σταθμό που ανατρέπει το μέχρι σήμερα καθεστώς στη διαχείριση των ακτών και των πλαζ από τους δήμους της χώρας, εξέδωσε το ΣτΕ και που ,όπως αποκαλύπτει το cretalive, ανατρέπει το μέχρι σήμερα καθεστώς.
Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το ερχόμενο καλοκαίρι και οι δήμοι να μην μπορούν να παραχωρήσουν προς εκμετάλλευση τις ακτές που είναι στα γεωγραφικά τους όρια, αλλά και να επικρατήσει καθεστώς ανομίας και αυθαιρεσίας. Ή μήπως όχι;
Μέχρι σήμερα το ισχύον καθεστώς προέβλεπε πως με την έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) το ελληνικό δημόσιο παραχωρούσε τη χρήση και την εκμετάλλευση των πλαζ και των παραλιών στους δήμους οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν διαγωνισμούς και παραχωρούσαν την εκμετάλλευση στους ιδιώτες, εισπράττοντας έσοδα ενώ οι ιδιώτες είχαν την ευθύνη για την καθαριότητα τους.
Η τελεσίδικη απόφαση του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς απορρίπτει την κοινή απόφαση των υπουργών, θεωρώντας ουσιαστικά πως ο κύριος προορισμός των παράκτιων ζωνών είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς τις ακτές.
Κατ΄εξαίρεση- σημειώνει- ο αιγιαλός, η παρόχθια ζώνη, η παραλία και η όχθη μπορούν να χρησιμεύσουν για κοινωφελείς και περιβαλλοντικούς πολιτιστικούς σκοπούς καθώς επίσης και για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
Πρακτικά το ΣτΕ δεν αναγνωρίζει την παραχώρηση των ακτών στους δήμους για ιδιωτική εκμετάλλευση ως υπέρτατο δημόσιο συμφέρον και με την ακυρωτική του απόφαση, επιστρέφει στο παλαιό καθεστώς, όπου οι ακτές ήταν στο δημόσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό σημαίνει τέλος οι κλειστές παραλίες με συρμάτινους φράκτες, σημαίνει τέλος στα 10ευρα για είσοδο και άλλα τόσα για τις ξαπλώστρες. Σημαίνει, αν όντως η απόφαση δεν ανατραπεί, πως ο ελληνικός λαός βγάζει από την πλάτη ένα χαράτσι που εμπόδιζε χιλιάδες συμπολίτες μας να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να έχουν κάνει… προϋπολογισμό.

ΠΗΓΉ fimes.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top