νεα κρητη totalfitness news

Το νησί της Μεγαλόχαρης, της τέχνης, της ομορφιάς
Πρώτα οι Πελασγοί, μετά οι Ίωνες, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες, οι Πτολεμαίοι, οι Ρωμαίοι.

Εγκαταστάσεις εντοπίζονται στο νησί ήδη από την νεολιθική εποχή και αργότερα τη γεωμετρική και την αρχαϊκή. 

Μέσα από δύο όνειρα και μια ζωντανή οπτασία η μοναχή Πελαγία...

... πήρε την εντολή από τη Θεοτόκο να πει στον τότε επίσκοπο Γαβριήλ και στους προύχοντες του νησιού να σκάψουν και να βρουν την σεπτή εικόνα Της που ήταν κρυμμένη στα σπλάχνα της γης. Στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου που είναι το δεύτερο προσκύνημα του νησιού σώζεται, από το 1823 μέχρι σήμερα, το κελλάκι της Οσίας Πελαγίας.
Το όνομα της Τήνου είναι προελληνικό – πιθανώς από τον πρώτο οικιστή – συνεχίστηκε με το φοινικικό Ταννότη (=φίδι). Την είπανε ακόμη "Οφιούσα” για το πλήθος των φιδιών που εξολόθρευσε ο προστάτης της Ποσειδών, "Υδρούσα” για τα νερά της, "Νησί του Αιόλου” για τους δυνατούς βοριάδες της. 

 
Βρίσκεται μεταξύ της ?νδρου (780 μέτρα), της Μυκόνου (8 ναυτικά μίλια) και νοτιοανατολικά της Σύρου (12 ναυτικά μίλια). Είναι το τέταρτο νησί των Κυκλάδων μετά την Νάξο, ?νδρο και Πάρο, καλύπτοντας μια επιφάνεια 194 τετραγ. χιλιομέτρων με συνολικό μήκος ακτών 105 χιλιόμετρα και απόσταση 85 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Ο πληθυσμός φθάνει τους 7.800 κατοίκους.


Ταυτότητα
Γενικά χαρακτηριστικά του νησιού

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά την ?νδρο και τη Νάξο. Ανήκει στις
βόρειες Κυκλάδες και είναι παγκόσμια γνωστή ως ιερό νησί της Μεγαλόχαρης. Έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους περίπου και αποτελείται από 52 οικισμούς,

Η μετάβαση στην Τήνο έχει μοναδικά προνόμια  για νησί του Αιγαίου. Σε καθημερινή βάση, χειμώνα-καλοκαίρι, συνδέεται σε 100 λεπτά με την Ραφήνα (ή 4 ώρες αν επιλέξετε f/b), η οποία μέσω της Αττικής οδού βρίσκεται πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Με την ίδια συχνότητα συνδέεται και με το λιμάνι του Πειραιά σε 2,5 ώρες (ή 5 ώρες αν επιλέξετε f/b). Ακόμα με την ίδια συχνότητα, συνδέεται απευθείας σε 10΄ με την Μύκονο και το διεθνές αεροδρόμιο της, την Σύρο και την ?νδρο. Απευθείας επίσης συνδέεται με την Πάρο, Νάξο, Πάτμο, Λέρο και Κω. Τέλος σε όλες τις μετακινήσεις που αναφέρουμε, μπορείτε να πάρετε μαζί σας και το αυτοκίνητο σας.

Διοικητικά χωρίζεται στον δήμο Τήνου και Εξωμβούργου και στην Κοινότητα Πανόρμου.
Τέλος αποτελεί επαρχία του Ν. Κυκλάδων, με πρωτεύουσα την Τήνο (ή Χώρα).

Η Τήνος έχει ορεινό έδαφος. Το ψηλότερο βουν'ο είναι ο Τσικνιάς με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο ιστορικός απόκρημνος βράχος Εξώμβουργο με ύψος 641 μ. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της υπολογίζεται, σε 114 χλμ.

Έδαφος
Μορφολογία εδάφους

Η Τήνος είναι γενικά ξερό νησί με έδαφος που έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό διάβρωση. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι βροχές έχουν συνήθως τη μορφή καταιγίδας, με αποτέλεσμα οι τεράστιες μάζες νερού που πέφτουν στιγμιαία να μην μπορούν να συγκρατηθούν.

Το έδαφος είναι κυρίως ορεινό, γενικά πτωχό σε οργανικά στοιχεία, ρηχό και άγονο. Έχει έντονους ανάγλυφους σχηματισμούς γεγονός που καταμαρτυρεί την σε βάθος διάβρωση που έχει υποστεί. Σε αυτό, εκτός από το κλίμα, συντελεί και η πτωχή βλάστηση, ανίκανη να συγκρατήσει το χώμα της επιφάνειας.

Εξαίρεση αποτελούν οι λιγοστές πεδινές εκτάσεις της Τήνου οι οποίες επιπλέον παρουσιάζουν αξιοσημείωτο υδροφόρο ορίζοντα.

Κλίμα
Κλιματικές συνθήκες

Το κλίμα της Τήνου δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το τυπικό κλίμα ενός Κυκλαδίτικου νησιού. Έχει γενικά ξηρό και ήπιο κλίμα. Ο καύσωνας και ο παγετός, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για το νησί. Σε αυτό συντελεί ίσως και το γεγονός ότι η Τήνος αποτελεί μία από τις πιο ανεμώδης περιοχές της Ελλάδας.

Το καλοκαίρι στην Τήνο διαρκεί σχεδόν μισό χρόνο, από τον Μάιο έως τα μέσα του Οκτώβρη. Ο Χειμώνας αντίθετα διαρκεί πολύ λίγο από τα μέσα του Νοέμβρη μέχρι τα μέσα του Μάρτη.

Οι λιγοστές βροχές στην Τήνο διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Είναι συνήθως μικρής χρονικής διάρκειας, ραγδαίες και προκαλούν διάβρωση έως και καταστροφές στο ανάγλυφο του εδάφους. Το λιγοστό νερό που συναντάμε στον υδροφόρο ορίζοντα συλλέγεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην Τήνο πέφτουν σπάνια κάτω από 10c ενώ το καλοκαίρι δεν ξεπερνάνε τους 35c. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάποιες καλοκαιρινές νύχτες, είναι η αξιοσημείωτη πτώση της θερμοκρασίας (το αγιάζι).

Γεωργία
Οι συνθήκες καλλιέργειας

Η Τήνος δεν διαθέτει κατάλληλα εδάφη για καλλιέργεια. Αποτελείται από αβαθή φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία ξηρά εδάφη που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ορεινά.

Ένας αρκετά γνωστός εχθρός του Τήνιου γεωργού είναι η διάβρωση. Για το σκοπό αυτό έχουν επινοηθεί οι ξερολιθιές που συγκρατούν το λιγοστό χώμα, αλλά και το νερό.

Στην Τήνο καλλιεργούνται: η ελιά, η συκιά, το αμπέλι, τα αμπελοφάσουλα τα φασόλια, τα ρεβίθια, καθώς και διάφορα αυτοφυή όπως η ρίγανη, η κάπαρη και το φασκόμηλο. Στα πεδινά ακόμα καλλιεργούνται λαχανικά, αγκινάρες και εσπεριδοειδή. Τέλος, η Τήνος παράγει εκλεκτή ποιότητα κρασιού και ρακί.

Κτηνοτροφία
Η κτηνοτροφική παραγωγή της Τήνου

Η κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί περίπου το 50% του εισοδήματος των αγροτών της Τήνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηνιατρείου Τήνου εκτρέφονται 28.500 πρόβατα και κατσίκια, 2.500 χοίροι, 90ο μοσχάρια και 800 αγελάδες για παραγωγή γάλακτος. Αρκετά ανεπτυγμένη θεωρείται και η περιστεροτροφία.

Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε χωράφια περιφραγμένα από πέτρινους τοίχους, ενώ σχεδόν σε κάθε χωράφι υπάρχει τουλάχιστον ένας στάβλος. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το Τηνιακό κρέας θεωρείται από τα νοστιμότερα.

Τηνιακό τραπέζι
Συνταγές από το παραδοσιακό Τηνιακό τραπέζι

Πηχτή
Γίνεται από το κεφάλι και τα πόδια του χοίρου. Πρόκειται για έναν ζωμό ο οποίος έχει πήξει σχηματίζοντας ζελέ από το λίπος του ζώου. Περιέχει διάφορα μυρωδικά, ανάμεσά τους επικρατεί το σκόρδο και το ξύδι.

Σύγλινα
Πρόκειται για μεζέ που γίνεται από ψαχνό χοίρου. Κόβουν το ψαχνό μικρά κομματάκια και τα βάζουν σε καζάνι να βράσουν. Αφού πιουν το νερό τους ρίχνουν στο καζάνι γλίνα. Αφήνουν το ψαχνό να βράσει σε αυτή μέχρι να κοκκινίσει. Φυλλάσσονται σε ειδικά πήλινα δοχεία, ενώ η μερακλήδες τα ανακατεύουν με χοιρινό λουκάνικο.

Φουρτάλια
Είναι η γνωστή ομελέτα με αυγά. Η διαφορά όμως της αυθεντικής φουρτάλιας είναι ότι ψήνεται σε γλίνα και περιέχει επιπλέον χοιρινό λουκάνικο ή Σύγλινο. Ακόμα οι μερακλήδες για νοστιμιά προσθέτουν τυρί τριμμένο, γάλα και Μαϊντανό.


 

 
Σπίτι στον Πύργο

 
Περιστεριώνας

Φαλατάδος

Γεράνια

Εξωμβούργο

Εκκλησία Μεγαλόχαρης

Πλατεία Πύργου

Χωριά
Ήρθε η ώρα να ξεμυτίσουμε και στο υπόλοιπο νησί…που στολίζετε από «δαντελωτές» ακτές µε πολλούς ορµίσκους, ακρωτήρια, αλλά και παραλίες για όλα τα γούστα: πολυσύχναστες ή ήρεµες, προσιτές µέσω του κεντρικού οδικού δικτύου, χωματόδρομων ή γραφικών μονοπατιών.      

 
Η παραλία ?γιος Ιωάννης-Πόρτο, περίπου
8 χλμ από την πόλη της Τήνου.
Οικισμοί κοντά στη χώρα και στο λιμάνι του νησιού   
     
Από τις δημοφιλέστερες παραλίες και περιοχές του νησιού σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη που υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αποτελούν πόλο έλξης για τους εκδρομείς είναι ?γιος Ιωάννης – Πόρτο, ?γιος Σώστης και ?γιος Φωκάς από την ανατολική πλευρά του νησιού ενώ από δυτική πλευρά του νησιού και πολύ κοντά στη πόλη, βρίσκονται τα Κιόνια. Ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, από τα πιο ανεπτυγμένα του νησιού. Διαθέτει μια καταπληκτική παραλία, ενώ στην ακροθαλασσιά θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

Κιόνια
Εξήντα δύο οικισµοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 40 είναι χωριά , διάσπαρτα στο νησί σε πλάγιες , σε κορυφές, δίπλα στο κύμα και άλλα πάλι πίσω από βουνά που ούτε καν πάει ο νου σου ότι μπορεί να υπάρχει ζωή … φαινόμενο σπάνιο σε σχέση µε τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Ιστορικοί χρόνοι

Η Τήνος το 776 π.Χ βρίσκεται υπό την επικράτεια των Ερετριέων ενώ το 650 π.Χ. πέρασε στη κηδεμονία των Αθηναίων. Το 505 π.Χ. ανήκε στον Μιλήσιο Τύραννο Αρισταγόρα και συνέχεια το 490 π.Χ. πέρασε στους Πέρσες.

 
Ο Τήνιος Παναίτιος κατά τους Περσικούς πολέμους αποκάλυψε στους Έλληνες τα σχέδια των Περσών. Στη συνέχεια η Τήνος αποτέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. που η Τήνος πέρασε στο Βασίλειο των Μακεδόνων, το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης ανακαινίσθηκε και παρείχε ασυλία. Την εποχή εκείνη η Τήνος αποτελούσε την έδρα του υπό των Ροδίων ανανεωμένου Κοινού των Νησιωτών, όπου και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

 
Αργότερα η Τήνος πέρασε στη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας και κατά τον 1ο αιώνα υπέφερε από τις συγκρούσεις των Ρωμαίων με τον Μιθριδάτη και από τις πειρατικές εξεγέρσεις . Τότε χάθηκαν και καταστράφηκαν και πολλά αγάλματα στο ιερό του Ποσειδώνα.

 
Όταν το νησί υπαγόταν στους Αθηναίους κατασκευάστηκε το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο το οποίο ύδρευε την πόλη μέχρι το 1934.
Από το 1207 μέχρι το 1715 οι Ενετοί είχαν την κυριαρχία της Τήνου, εξηγώντας έτσι την ύπαρξη πολλών καθολικών οικογενειών στο νησί. Το 1715 την κατέλαβαν οι Τούρκοι, και συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 από τις πρώτες κιόλας μέρες της κήρυξης της.

Στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, γεγονός που θεωρήθηκε ευλογία Κυρίου για το επαναστατημένο έθνος. Πολλοί αγωνιστές αφιέρωσαν τις νίκες τους εναντίων των τυράννων στη Χάρη της.

Στις 15 Αυγούστου 1940 ο τορπιλισμός του καραβιού Έλλη στο λιμάνι της Τήνου, σηματοδοτεί την ελληνοϊταλική σύρραξη και συνδέει άλλη μια φόρα την Τήνο με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.  


 
 Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου 

 
Η ιστορία του ναού ξεκινάει με ένα όραμα και η αγάπη για την Παναγία όταν διαβεβαίωσε η ίδια πως δεν θα παύσει να φροντίζει όλον τον κόσμο και μετά την αναχώρηση από την παρούσα ζωή της. Έτσι έγινε η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου. Υπόσχεση που τηρεί μέχρι σήμερα και θα τηρεί για πάντα.

 
Την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου την τιμάμε με μεγάλη ευλάβεια το Δεκαπενταύγουστο. Είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.

Εκκλησίες της βρίσκονται παντού σε κάθε ελληνική γωνιά, σε κάποιες από αυτές υπάρχουν και θαυματουργικές εικόνες της που είναι πανελλήνια θρησκευτικά προσκυνήματα, όπως η Παναγία της Τήνου.

Tο 1822 η Παναγία εμφανίστηκε σε μια μοναχή (?για Πελαγία ), στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου. Η μοναχή πληροφορήθηκε για μια θαμμένη εικόνα, και στις 30 Ιανουαρίου του 1823, μετά από έρευνες, βρέθηκε η εικόνα της Παρθένου που χρονολογείται από την Πρωτοχριστιανική Περίοδο.

 
Μία εκκλησία στέκει σήμερα στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα και κάθε χρόνο την τιμούν αμέτρητοι προσκυνητές.

H εικόνα έχει θαυματουργές ικανότητες και η Παναγιά της Τήνου είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα στην χώρα. Κάθε 15 Αυγούστου γιορτάζει η Μεγαλόχαρη και γίνεται πανελλήνιο προσκύνημα στη θαυματουργή της εικόνα.
Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας είναι πόλος έλξης για πολλούς πιστούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο από την Αγία Τράπεζα.
Το εικονοστάσι το οποίο φυλάσσεται η θαυματουργεί εικόνα της Παναγία βρίσκεται στα αριστερά της εισόδου στο ναό.
Ο Ναός παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς μεγάλες αλλαγές, εκτός από την κύρια όψη και το καμπαναριό.

Είναι πραγματικά πολύ επιβλητική εκκλησία και πραγματικά ένα κόσμημα.

Κάτω από το Ναό της Ευαγγελιστρίας υπάρχει ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (Ι.Ν.Ευρέσεως).  
Είναι το μέρος που βρέθηκε η Θεία Εικόνα.

Τρεις θολοσκέπαστες στοές παράλληλες αποτελούν τον Ναό.
Η πρώτη στοά είναι ο τόπος που βρέθηκε ακριβώς η εικόνα και εδώ επίσης βρίσκεται και το Αγίασμα που μπορεί να αγιαστεί ο επισκέπτης. Ενώ οι άλλες δύο στοές χρησιμοποιούνται κυρίως για βαπτίσεις .
 
Υπάρχουν πολλά μουσεία και συλλογές που θα δείτε στο προαύλιο του Ναού.

Έκθεση Εικόνων ( αντίγραφα εικόνων της Παναγίας, διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών)

Κειμηλιοφυλάκειο ( εκκλησιαστικά κειμήλια)

Πινακοθήκη (Εκτίθενται αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης (Τιτσιάνο, Βερονέζε κ.α).

Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών (βρίσκονται έργα γλυπτικής και ζωγραφικής Τηνίων Καλλιτεχνών)

Μουσείο Αντώνιου Σώχου ( Θα δούμε 16 γλυπτά του, κυρίως από γύψο, ξύλο αλλά και πηλό και μάρμαρο )

Μαυσωλείο ‘Ελλης (διάφορα αντικείμενα από την Έλλη)

Ακόμα υπάρχουν : 
Υπηρεσία Ιδρύματος
Παρεκκλήσιο
Σταθμός Πρώτων Βοηθειών
Τα εξομολογητήρια
Ξενώνες Φιλοξενίας
Αίθουσα εκδηλώσεων   


 
Οι παραλίες του νησιού

Συνολικά υπάρχουν 41 παραλίες, 20 στη Νότια-Νοτιοδυτική πλευρά, 8 στη ΝοτιοΑνατολική και 13 στη Βόρεια - ΒορειοΑνατολική πλευρά. Κρυστάλλινα νερά για ατελείωτες βουτιές…παραλίες που σε κρατάνε μέχρι το ηλιοβασίλεμα ή ακόμα και για βραδινό μπάνιο.

 
?γιος Ρωμανός
Παραθαλάσσιος οικισμός .Ηρεμο ησυχαστήριο μακρύα από την πόλη, ταβερνάκια με κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά, παραλία ιδανική για οικογένεια.

 
?γιος Ρωμανός
?γιος Φωκάς
Απέχει µόνο λίγα λεπτά από τη Χώρα και έτσι είναι γνωστή ακόμα και στους τουρίστες της μιας μέρας αφού έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις τι θες. Σε άλλα σηµεία υπάρχει µόνο άµµος, σε άλλα βότσαλα ή και τα δυο, ενώ αρµυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους κατά µήκος της ακτής. Εστιατόρια, καφετέριες, οµπρέλες και ξαπλώστρες, και beach bar µε θαλάσσια σπορ ικανοποιούν όλα τα γούστα. Το κάµπινγκ και το ελικοδρόµιο του νησιού βρίσκονται εδώ. Ο ?γιος Φωκάς είναι ιδανικός για κολύµπι, τζόκινγκ αλλά και περίπατο ως τον αρχαίο βράχο του Βρυοκάστρου µε θέα τη ?ήλο. 

?γιος Φωκάς
Σταυρός
Δυτικά της Χώρας βρίσκεται το παλιό λιµανάκι του Σταυρού. Η γραφική αυτή µικρή παραλία είναι ιδανική κυρίως για απογευµατινό κολύµπι, αφού το ηλιοβασίλεµα από εδώ είναι εκπληκτικό. Το µικρό οµώνυµο εκκλησάκι και το ουζερί που είναι ανοιχτό από το πρωί σας περιμένουν για πολλές βουτιές. Τα δέντρα προσφέρουν φυσικό ίσκιο κ σε συνδυασμό με την αμμουδερή παραλία απλά θα σε βρει το ηλιοβασίλεμα που δεν πρέπει να χάσετε.
?γιος Μάρκος : Μετά το Σταυρό συναντάς το ομώνυμο ξωκλήσι του ?γιου Μάρκου στο δρόμο για τα Κίονια. Η παραλία δεν φαίνεται από το δρόμο μόνο αν είσαι πεζός. Κατεβαίνεις τα σκαλάκια και βρίσκεσαι σε ένα μικρό κολπίσκο με βότσαλα και βράχια .Είναι ιδανική παραλία άμα έχει μελτέμια λόγω του ότι κόβει τον αέρα επειδή έχει μικρό πλάτος. Δεν είναι οργανωμένη παραλία αλλά έχει κοντά εστιατόριο.   


 
Παραλία Σταυρού
Κιόνια
Αµέσως µετά τον ?γιο Μάρκο συναντούµε τα Κιόνια µε τα Τσαµπιά .Τα Τσαμπιά έχουν ονομαστή από το οµώνυµο ιστορικό ποταµό Σαµπιά που εκβάλλει εδώ. Η µεγάλη παραλία µε βότσαλα και πεύκα εκτείνεται µπροστά στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων µε το ναό του Ποσειδώνα . Μετά το κολύμπι σας στα πεντακάθαρα νερά τσιμπήσετε κάτι στα πολλά ταβερνάκια της περιοχής με θέα το μπλε της θάλασσας, τη Σύρο και το γαλάζιο του ουρανού που μπορούν και ικανοποιούν κάθε επισκέπτη.
Μετά τα Κιόνια υπάρχουν διαδοχικά ακρογιάλια µε οµορφότερο το τελευταίο της Πλατιάς ?µµου ή του Γερµανού, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. (εκεί πάω)
Αμμουδιές για απαιτητικούς παραθεριστές αφού η ησυχία είναι το χαρακτηριστικό τους. Νερά μόνο για εσένα μιας που η πρόσβαση δεν είναι και τόσο εύκολη δεν έχει και πολύ κόσμο και μπορεί να θεωρηθεί και παραλία γυμνιστών.

 
Κιόνια
?γιος Σώστης
Λίγα χιλιόµετρα ανατολικά της Χώρας υπάρχει µια σειρά από δηµοφιλείς αµµώδεις παραλίες, µε εκπληκτική θέα στη Μύκονο, και πρώτη αυτή του Αγίου Σώστη. Η όµορφη εκκλησία που χρονολογείται το 19ο αιώνα δεσπόζει πάνω στη παραλία. Η πολύ ωραία αυτή ρηχή παραλία είναι αμμώδης και υπάρχει και ένας µώλος ιδανικός για βουτιές ,προσελκύει από οικογένειες έως µοναχικούς τουρίστες. Δεν είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει ένα ξενοδοχείο που μπορείτε να εξυπηρετηθείτε.

?γιος Σώστης
Λαούτι ή Σκυλαντάρ
Η παραλία συνεχίζεται με την ονομασία της Αγίας Κυριακής συνδυάζουν καθαρή θάλασσα µε ωραία αµµουδιά κατάλληλη όχι µόνο για ηλιοθεραπεία, αλλά και για σπορ. Αφού ουσιαστικά μιλάμε για μία παραλία πολλά χιλιόμετρα που ανά κάποια απόσταση έχει άλλο όνομα. Υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες.   

 
Λαούτι ή Σκυλαντάρ
?γιος Ιωάννης Πόρτο
Ανατολικότερα της παραλίας της Αγίας Κυριακής συναντούµε τον κόλπο του Αγ. Ιωάννη Πόρτο, που παλαιότερα υπήρξε και λιµάνι της Τήνου. Πρόκειται για µια από της πολυσύχναστες παραλίες του νησιού στον οµώνυµο ανεπτυγµένο οικισµό. Η πλούσια καθαρή αµµουδιά, η ρηχή θάλασσα, τα σκιερά δέντρα και το γραφικό εκκλησάκι στην άκρη της παραλίας καθιστούν αυτήν ιδανικό προορισµό. Καφέ-µπαρ και οµπρέλες προσφέρουν ανέσεις στους τουρίστες. 

 
?γιος Ιωάννης Πόρτο
Παχιά ?μμος
Ένα ιδιαίτερο διαμάντι της Τήνου που οι ντόπιοι το έκρυβαν στο σεντούκι … Μία παραλία που για πολλά χρόνια ήταν παρθένα από τα πολλά μάτια των παραθεριστών ,πήγαιναν ντόπιοι και ψαγμένοι ή περίεργοι που ήθελαν πραγματικά να δουν και να εξερευνήσουν το νησί.
Τώρα έχει χάσει τη μαγεία της μοναξιάς αλλά όχι την ομορφιά της. Γαλαζοπράσινα νερά «δένουν» µε παχιά χρυσή αµµουδιά και έναν αµµόλοφο που θυµίζει έρηµο.
Είναι μία παραλία που για κολυμπήσεις θέλει λίγη θυσία …να κατέβεις ένα βουνό με άμμο ή να κατηφορίσεις ένα φυσικό μονοπάτι στη πλαγιά του βουνού.
?λλα το αποτέλεσμα σε δικαιώνει τόσο πολύ…που θές να το επαναλάβεις και την επόμενη μέρα.
Πάνω από την παραλία υπάρχει ένα καλόγουστο μπαρ- εστιατόριο που δένει αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον γιατί εδώ η φύση δε σηκώνει κ πολλές αλλαγές.
Απλά θα την θυμάστε για πάντα… 


 
Παχιά ?μμος
Σάντα Μαργαρίτα
Μετά το χωριό Ποταµιά κατηφορίζουµε στη Σάντα Μαργαρίτα. Είναι µία ιδιαίτερη ήσυχη αμμουδερή παραλία που το όνομα της οφείλεται στο καθολικό εξωκλήσι της περιοχής. 

 
Σάντα Μαργαρίτα
Λιβάδα
Το φυσικό τοπίο µαγεύει κάθε επισκέπτη , ομορφιά άπιαστου κάλους. Πριν φτάσεις στην ακρογιαλιά βλέπεις μια λιμνούλα που έχουν επιλέξει για σπίτι τους ένα κοπάδι από πάπιες που τρέχουν στα πόδια σου για λίγα χάδια και λίγο ψωμάκι. Εκεί λοιπόν τερματίζει τη διαδρομή του ένα ποταμάκι που έρχεται από μακριά. Πελώρια βράχια υψώνονται μπροστά σου και λόγο σχήματος από τον αέρα και τα κύματα έχουν λειάνει και στρογγυλοποιηθεί έτσι μπορείς να τα ανέβεις με ευκολία και να φτάσεις στην κορυφή , αγναντεύοντας αυτή τη ξεχωριστή παραλία από ψηλά. 

 
Αν έχετε όρεξη ψάξτε για ένα βράχο που είχε ζωγραφίσει πριν πολλά χρόνια μία ζωγράφος είχε αποτυπώσει μία γυναίκα που τα μαλλιά της ήταν ο ουρανός ,η κοιλιακή της χώρα ήταν η υδρόγειος σφαίρα και τα πόδια της η γη και η θάλασσα. Ένας πίνακας ζωγραφικής πάνω σε ένα βράχο που δεν έχει πτοηθεί από τα χειμωνιάτικα βράδια ούτε από τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού. 

 
Η παραλία είναι βοτσαλωτή και βαθαίνει απότομα .Τα πεντακάθαρα νερά σου επιτρέπουν να βλέπεις τα ψάρια που κολυμπάνε στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορείς να την ευχαριστηθείς και να απολαύσεις το τοπίο κυρίως όταν έχει άπνοια. 

 
Δίπλα ακριβώς υπάρχει μία παρόμοια βοτσαλωτή ακρογιαλιά αλλά για να την προσεγγίσεις θέλει σκαρφάλωμα.
Με το Βοριά σηκώνονται ψηλά κύματα (ύψους 2-4 μέτρα) και έτσι δεν είναι εύκολή η πρόσβαση για κολύμπι αλλά μόνο για βόλτα και για φαγητό στο ταβερνάκι.
Βέβαια η λάτρεις του σερφινγκ αυτές τις μέρες γίνονται καθημερινή επισκέπτες. 


Πρόκειται για παραλίες η μία οµορφότερη από την άλλη. Δαντελωτό φυσικό κάλος είτε οργανωμένες με ομπρέλες beach bar , είτε ερημικές παρθένες με συντροφιά το κύμα και τους γλάρους .?λλες με βότσαλο και αλμήρια για δροσιά και σκιά ,και πολλές με αμμουδιά. Πουδρένια άμμο για περπάτημα με ξυπόλητα πόδια πάνω στο σημείο που σκάει το κύμα. Χρυσές αμμουδιές ,μεγάλα βράχια για ηλιοθεραπεία ,τα πάντα!

Ένα νησί λατρεμένο για οποίον το έχει << δει >> .

Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος έρχεται ξανάρχεται…
Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top