νεα κρητη totalfitness news

Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για το προσφυγικό

«Στο προσφυγικό δεν χρειαζόμαστε αναποτελεσματικότητα και μικροπολιτική»


Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος – η οποία τυπικά ισχύει από την Κυριακή 20 Μαρτίου – δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής της στην ολότητά της. Η ΕΕ καταφεύγει ουσιαστικά σε μια επίφαση λύσης για να βγει πρόσκαιρα από ένα αδιέξοδο.

Για την Ελλάδα η εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας είναι εξαιρετικά δύσκολη άσκηση καθώς απαιτεί προϋποθέσεις (ανθρώπινο δυναμικό 4.000 περίπου, κ.λπ.) και διαδικασίες που είναι μάλλον δύσκολο να εκπληρωθούν παρά τη συνδρομή της ΕΕ.

Η Ευρώπη χρειάζεται γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική όπως έχει προταθεί. Με την παρούσα λύση μεταφέρεται η ευθύνη σε δύο μόνο χώρες, μια εντός( Ελλάδα) και μία εκτός ΕΕ (Τουρκία). Δεν προβλέπονται όμως εφαρμόσιμα μέτρα που αντιμετωπίζουν το δράμα των προσφύγων. Η υποδοχή και φιλοξενία πλέον τους ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Γερμανία είναι παράδειγμα για όλες της χώρες της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πραγματικά τραγικό οι πιο πολλοί πολιτικοί και σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα να συναγωνίζονται για το ποιος θα εκμεταλλευτεί πιο αποτελεσματικά την καθημερινή δυστυχία που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην χώρα μας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, οφείλει να συντάξει εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού και να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις κρατικές δομές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τους συλλογικούς φορείς, αξιοποιώντας την θετική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
Σε δύο τομείς θα πρέπει να εστιαστούν οι δράσεις όλων των φορέων:
Α) Στη στέγαση
Προτείνουμε : η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αξιοποιήσει την δυνατότητα που έχει, στέλνοντας επιστολή σε όλους όσους έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφυγών ή/και διαθέτουν ελεύθερα διαμερίσματα, ζητώντας να τα διαθέσουν για τη στέγαση κατα προτεραιότητα οικογενειών προσφύγων με παιδιά.

Β) Στη σίτιση:
Στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών των προσφύγων, εκτός από την διατροφή στους χώρους φιλοξενίας, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα παρόμοιο με την “Κάρτα Αλληλεγγύης” ώστε να δοθεί η δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπή διατροφή οι οικογένειες που θα επιλέξουν να στεγαστούν σε διαμερίσματα έως την μετεγκατάσταση τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ανακοινώνονται, αλλά δεν αξιοποιούνται, για να αποζημιωθούν όσοι θα προσφέρουν διαμερίσματα αλλά και για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των οικογενειών, που θα φιλοξενηθούν και τα έξοδα εγκατάστασης τους.

Η κινητοποίηση των οργανωμένων δομών της πολιτείας μαζί με τις μη κρατικές οργανώσεις είναι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις καθημερινές ανάγκες των προσφύγων ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Γραφείο Τύπου


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top