νεα κρητη totalfitness news

Περισσότερα τα παχύσαρκα παιδιά στα ελληνικά νησιά

paidiki-paxysarkia.jpg

Το ανησυχητικό είναι ότι τα αποτελέσματα των ερευνών επαναλαμβάνονται επί μακρό χρονικό διάστημα
Έρευνα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, για το σχολικό έτος 2014-2015, στην οποία συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές και μαθήτριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, έδειξε ότι οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι αυτές του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%). 
Αντίστοιχα, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι αυτές της Ηπείρου (27%) και της Θεσσαλίας (28%).
Επίσης, από την έρευνα φάνηκε ότι αυτές οι περιφέρειες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, εμφανίζεται και πολύ χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα (10%), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (45%).
Τα αντίστοιχα ποσοστά παιδιών που απέχουν σημαντικά από τη μεσογειακή διατροφή και τη σωματική άσκηση στις περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, δηλαδή στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ήταν σημαντικά χαμηλότερα: 5% και 35%, αντίστοιχα.
Σε όλη την επικράτεια, το 22% των μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και το 8% ως παχύσαρκοι, ενώ μόλις 4 στους 10 μαθητές και μαθήτριες της Ελλάδας εμφανίζουν υψηλή προσκόλληση στο υγιεινό διατροφικό πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, και μόλις 6 στους 10 μαθητές και μαθήτριες υιοθετούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα

Καθώς τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ετών υλοποίησης του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, τονίζεται η ανάγκη για «παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους ιδιαιτέρως στον νησιωτικό παιδικό πληθυσμό της χώρας». 
Το αυξημένο σωματικό βάρος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, και η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογο πρόβλημα.
* Το ΕΥΖΗΝ είναι πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top