νεα κρητη totalfitness news

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την συγκρότηση Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής

Μέγα το της θαλάσσης κράτος, κατά τον Περικλή και αυτό επιβεβαιώνεται από τις χιλιετίες Ελληνικής ιστορίας των νησιών του Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος γνωρίζει πολύ καλά πως η μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της Ευρώπης με τα δεκάδες νησιά και τις αμέτρητες νησίδες και βραχονησίδες πρέπει να γεφυρώσει τους υδάτινους δρόμους και την εδαφική ασυνέχεια με πλωτά και εναέρια μέσα για να μπορούν οι νησιώτες να έχουν τα αναγκαία και τα αυτονόητα για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
Συγκοινωνία, μεταφορές, μετακινήσεις για κάθε λόγο που αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία, τον τουρισμό, τον ίδιο τον άνθρωπο. Η μεγάλη προσπάθεια του Περιφερειάρχη να συνδεθούν τα νησιά και ιδιαίτερα όσα δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, μεταξύ τους, με την ηπειρωτική Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με την λειτουργία υδατοδρομίων και πτήσεις υδροπλάνων υπηρετεί αυτό το στόχο.

Ο σκοπός αυτός πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο στοχευμένη εθνική πολιτική αλλά και κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νησιωτικότητα. Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που παρευρέθει εκπροσωπώντας την Περιφέρεια μαζί με τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Τσουβαλά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Νησιωτική Πολιτική κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, εκπρόσωποι όλων των νησιωτικών Περιφερειών της Ελλάδας, οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών με πτητικό έργο προς τα νησιά και τις άγονες γραμμές, ακτοπλόοι, φορείς με αρμοδιότητες στο θέμα μεταφορών και συγκοινωνιών, πανεπιστημιακοί και Υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν παρόντες στη σημαντική σύσκεψη με θέμα τη συγκρότηση επιτροπής νησιωτικής πολιτικής, που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της νησιωτικότητας για δράσεις στον κρίσιμο εθνικά και οικονομικά χώρο του Αιγαίου και των Ελληνικών νησιών.

Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε για το πρόγραμμα νησιωτικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθούν οι νησιωτικές χώρες στη σύσκεψη κορυφής της Βαλέτα, υπό την Μαλτέζικη Προεδρία και στη συνέχεια οι Υπουργοί κ.κ. Σπίρτζης και Σαντορινιός ανέπτυξαν τη θεματολογία της διάσκεψης, στην οποία από την Κυβέρνηση δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και ζητείται η συμμετοχή των Περιφερειών και των λοιπών φορέων στις νησιωτικές δράσεις, όπου πρωτοστατεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως γίνεται αντικειμενικά δεκτό.

Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και την αύξηση του ΦΠΑ, γεγονός που η Περιφερειακή Αρχή υπογραμμίζει και διαρκώς διεκδικεί την δίκαιη και επιβεβλημένη επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση καθώς ούτε ουσιώδες δημοσιονομικό όφελος προκύπτει ούτε η νησιωτικότητα υποστηρίζεται, αλλά αντίθετα γίνονται πολύ πιο δύσκολες και πολύ πιο ακριβές οι μετακινήσεις στα νησιά.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει καθώς δεν λειτουργεί μια ηλεκτρονική πύλη ή διαδικτυακή διεύθυνση μέσω της οποίας θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει απευθείας τρόπο μετακίνησης προς τα νησιά, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά χωρίς να χρειάζεται να μπει σε διαφορετικές ιστοσελίδες.
Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης και συντονισμού των δρομολογίων προκειμένου να μπορούν οι νησιώτες μετακινούμενοι από το ένα νησί στο άλλο να έχουν δυνατότητα ανταπόκρισης χωρίς διανυκτέρευση και μετακίνηση με αεροπλάνο ή πλοίο προς άλλο προορισμό.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια για υδατοδρόμια και υδροπλάνα θα δώσει πολλές προοπτικές και θα συνδέσει όχι μόνο τα νησιά με το κέντρο και μεταξύ τους, αλλά και με εναλλακτικούς προορισμούς όπως η Λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα, που θα μπορούσε να συνδέσει με υδροπλάνο τα νησιά με τη Θεσσαλία ανοίγοντας νέους δρόμους.

Πέραν τούτου ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν διόδια για μεγάλα οδικά έργα στα νησιά και διευκρίνισε σε ερώτηση επί της ουσίας του κ. Φλεβάρη ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά πρέπει να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν σημαντικά οδικά έργα στη Ρόδο και στο Νότιο Αιγαίο. Ανέπτυξε επίσης θέματα μεταφορών και υποδομών για τα νησιά.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω των Επαρχείων και σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους θα συγκεντρώσει και θα καταγράψει θέματα συντονισμού δρομολογίων με σκοπό τη διευκόλυνση των κατοίκων όπως για παράδειγμα η μετακίνηση από Λειψούς και Αγαθονήσι προς Λέρο για μετεπιβίβαση σε αεροπλάνο προς Αθήνα και κατ’ επέκταση από και προς τους Ευρωπαϊκούς προορισμούς στη Δωδεκάνησο ή στους Αρκιούς που υπάρχουν 3 δρομολόγια πλοίου τη μια μέρα και κανένα την επόμενη ή για τη μετακίνηση από και προς τη Σίφνο στις Κυκλάδες και πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν τα νησιά μας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαπιστώσεις και τα πορίσματα της σύσκεψης για πολλά θέματα. Τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια αποτελούν πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς λόγω ανταγωνισμού στις ηπειρωτικές γραμμές υπάρχει μείωση 55% περίπου, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών, ενώ υπάρχει αύξηση των τιμών για τα νησιά.

Οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας στον τουρισμό, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν ΦΠΑ από 6% έως 10% ενώ εμείς 24%. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει έως και τετραπλασιασμός του φόρου μη συμπεριλαμβανομένου του Σπατοσήμου, γι΄αυτό και ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος με κάθε ευκαιρία ζητά άμεση αντίδραση από την Κυβέρνηση, όπως έγινε προ ημερών στην Κω, στη συνάντησή του με τον κ. Κουρουμπλή.

Παρατηρείται αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων περίπου 10% τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα. Τέθηκε θέμα και για το Σπατόσημο και για ενίσχυση των υποδομών των νησιωτικών αεροδρομίων κατά τον χρόνο που στην ηπειρωτική χώρα γίνονται γιγαντιαίες επενδύσεις προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ενώ το διαθέσιμο ετήσιο ποσό για έργα στο Νότιο Αιγαίο με πλήθος λιμένων και αεροδρομίων με τα περισσότερα νησιά στην Ευρώπη, ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Υπάρχει σκέψη αγοράς μεγάλων επιβατικών ελικοπτέρων παντός καιρού που θα εκτελούν συγκοινωνιακό και μεταφορικό έργο προς τα νησιά και θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν επιβάτες ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Συζητήθηκε η εξέταση δρομολόγησης πλοίου άγονης γραμμής που θα συνδέει Ρόδο με Καβάλα. Τέθηκε επίσης η εξέταση πλαφόν ανώτατων τιμών προς τα νησιά καθώς τα εισιτήρια είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και θα μπορούσαν να διαμορφωθούν αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα στο ποσό έως 50 ευρώ για τη θερινή περίοδο και έως 80 ευρώ για τη χειμερινή περίοδο.

Οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών αντέτειναν ότι εάν κάποιος κλείσει νωρίς το εισιτήριο οι τιμές είναι πολύ φθηνότερες, όμως είναι γεγονός ότι νησιωτικότητα και έγκαιρος προγραμματισμός μετακίνησης για οποιοδήποτε λόγο δεν συνάδουν αφού θα υπάρχει πάντα η ανάγκη έκτακτων μετακινήσεων. Να θυμηθούμε στο σημείο αυτό και τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη, Δήμαρχο Τήλου, που έδωσε αγώνες για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ακολούθησε ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη και των εκπροσώπων των Περιφερειών από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θοδωρή Λίλα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών κ. Βασίλη Κανακάκη για μια πρωτότυπη ευρεσιτεχνία του Πανεπιστημίου Αιγαίου για πλωτές ανεμογεννήτριες εύκολης αδειοδότησης από Υπουργείο και Περιφέρεια που θα παράγουν έργο αφαλατώσεων χωρίς χρήση χημικών και επίσης ηλεκτρική ενέργεια, ενώ θα μπορούσαν να συνδεθούν και να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

Η κατασκευή αυτή εγκαθίσταται σε βαθιά νερά και μακριά από την ακτή και θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακό πλεονέκτημα και ισχυρή υποδομή στο νησιωτικό χώρο. Αποτελεί πηγή ανανεώσιμης ενέργειας και πράσινη περιβαλλοντική λύση καθώς δεν θα γίνεται καύση πετρελαίου ενώ έχει εύκολη συντήρηση σε αντίθεση με τις μόνιμες κατασκευές ενώ μπορεί να τύχει Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Επίσης σχεδιάζεται αντίστοιχη πλωτή κατασκευή για διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων με πυρόλυση εν πλώ που θα μπορούσε να δώσει συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία λύση στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους και να τονώσει παράλληλα τα Ελληνικά ναυπηγεία με κατασκευαστικό έργο και θέσεις εργασίας.

Στα συμπεράσματα της σύσκεψης εντάσσεται η άμεση συγκρότηση της επιτροπής νησιωτικότητας με Πρόεδρο τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό και εκπροσώπηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των άλλων φορέων καθώς και η διεκδίκηση αποτελεσματικών μέτρων νησιωτικότητας που «αποτελεί διαχρονικό στόχο της Αυτοδιοίκησης των νησιών μας Α και Β βαθμού» όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Φλεβάρης.

The post Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την συγκρότηση Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής appeared first on Cyclades24.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top