νεα κρητη totalfitness news


Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα σε σχέση με τις νησιωτικές διαστάσεις δεν έχουν θέση στα νησιά

 Τοποθέτηση του Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Θετικά στοιχεία σημαντικής εξοικονόμησης πόρων για τη Δ.Ε.Η. παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης της επιχείρησης με τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε σχετικά τα εξής:
«Προφανώς σε ό,τι αφορά και τη νησιωτική Ελλάδα, το νεοσυνδεδεμένο σύστημα θα επιφέρει ακόμη πιο θετικά, πολλαπλά αποτελέσματα, τόσο ως προς την αυξημένη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα νησιά όσο και ως προς την αντικατάσταση ενεργειακών σταθμών που σήμερα δημιουργούν προβλήματα αυξημένης ρύπανσης.

Θα ήθελα να επισημάνω εδώ, πρώτον, επειδή άπτεται του γενικότερου ενεργειακού θέματος, το θέμα των ΑΠΕ, ότι προφανώς, είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των ΑΠΕ, όμως πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα όρια και στο χώρο της νησιωτικότητας. Δηλαδή, αυτά τα μεγάλα, γιγαντιαία αιολικά πάρκα σε σχέση με τις νησιωτικές διαστάσεις δεν μπορούν να έχουν θέση στα νησιά. Μπορεί να υπάρξει επιλεκτική τοποθέτηση αιολικών σταθμών με κάποιες μικρές μονάδες και ανάλογων διαστάσεων, διάσπαρτες σε κάποιες περιοχές σύμφωνα και με ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα συνάδει με τη διατήρηση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς».

Ο Ν. Συρμαλένοις ζήτησε να πληροφορηθεί το μερίδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε σχέση με τη χρήση ΑΠΕ στη νησιωτική Ελλάδα γενικότερα, επειδή μέχρι σήμερα οι περισσότερες αιτήσεις και ο μεγάλος όγκος έχει να κάνει με ιδιώτες και όχι με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Επίσης, ζήτησε να μάθει εάν θα χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές εκτός από την αιολική ενέργεια ενδεχομένως κυματική, ηλιακή, γεωθερμία κ.λπ., που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και σε νησιωτικές περιοχές.

Σε σχέση με τη σύμβαση ΔΕΗ – ΕΛΤΑ, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Πολύ σωστά έγινε η επιλογή των ΕΛΤΑ από τη ΔΕΗ. Όμως σημασία έχει και πώς οι πελάτες εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ, καθώς και το τέλος που πληρώνουν. Δηλαδή, υπήρχαν κάποια νησιά στα οποία υπήρχαν γραφεία της ΔΕΗ που ο κόσμος πλήρωνε κατευθείαν χωρίς τέλος επιβάρυνσης επάνω στο λογαριασμό. Από αυτά τα γραφεία ορισμένα έκλεισαν,  με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στα ΕΛΤΑ οι νησιώτες και να επιβαρύνονται και από το τέλος προμήθειας των ΕΛΤΑ. Λογικό φαίνεται, όμως υπάρχει ένα θέμα εδώ, ότι από τη στιγμή που χάνονται οι κατά τόπους υπηρεσίες  που εξυπηρετούσαν τον κόσμο, ποιος επιβαρύνεται αυτό το κόστος; Για παράδειγμα, σε κάθε λογαριασμό το τέλος είναι 0,80 λεπτά, όμως μέσα στο συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα στρώματα αποτελεί και αυτό μια επιπλέον επιβάρυνση που στα πλαίσια της νησιωτικότητας πρέπει να το δείτε», κατέληξε ο Ν. Συρμαλένιος.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top