νεα κρητη totalfitness news

Ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο που βυθίζεται στη θάλασσα.

Κυκλάδες: Η Κούνια, ο Ιούδας και οι μπαρουτιές

Σε όποιο νησί των Κυκλάδων και αν βρεθείτε αυτό το Πάσχα, θα συναντήσετε και ένα ξεχωριστό έθιμο. Το συνηθισμένο ξερό κυκλαδίτικο τοπίο έχει αντικατασταθεί με έναν καταπράσινο μανδύα που φτάνει μέχρι τις ακτές και στις βόλτες σας θα συναντήσετε δεκάδες, συνήθως Ευρωπαίους, περιπατητές που έρχονται για να περπατήσουν στα υπέροχα λιθόστρωτα μονοπάτια των νησιών, ανάμεσα σε ξερολιθιές και ανεμόμυλους. 
Στην Ιο τη Μεγάλη Παρασκευή οι νέοι παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με σιδερένιες χρωματιστές μπάλες, ενώ τη δεύτερη μέρα του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας, το οποίο συναντάται σε πολλά νησιά των Κυκλαδων. Κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές κάθονται σε κούνιες που έχουν στηθεί στο κέντρο της Χώρας και τραγουδούν σκοπούς που εξυμνούν την αγάπη.

Η όμορφη Μήλος είναι διάσημη για το έθιμο του μπαρουτοπόλεμου στον Τριοβάσαλο, όπου οι κάτοικοι, αφού κάψουν τον Ιούδα, χτυπούν τις καμπάνες και ξεκινούν ρίψεις με βεγγαλικά που «σκάνε» στον αέρα ανάμεσα στις δύο εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Γεώργιου.

Κατανυκτικά δρώμενα
Στην Τήνο θα συναντήσετε τη συγκινητική πορεία του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου που κατευθύνεται στην παραλία Βαθύ Κλαδάκι και καταλήγει μέσα στη θάλασσα, καθώς ψέλνεται τρισάγιο για τους ναυτικούς που χάθηκαν στις θάλασσες.

Στα ηπειρωτικά χωριά της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Προδρόμου, των Λευκών και του Ασπρου Χωριού στην Πάρο, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής οι νέοι αναπαριστούν με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τα Πάθη του Χριστού, ενώ γνωστή είναι η Δεύτερη Ανάσταση, στη Νάουσα, όταν το λιμάνι δονείται από τους ήχους των μπουρλότων.

Ο Πύργος της Σαντορίνης προετοιμάζεται μέρες για την εντυπωσιακή φωταγώγησή του το βράδυ του Επιταφίου. Εκατοντάδες τσίγκινα κουτιά τοποθετούνται στις στέγες και στους δρόμους και μόλις πέσει η νύχτα οι ενορίτες ανάβουν τα φυτίλια δημιουργώντας μια κατανυκτική εικόνα. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top