νεα κρητη totalfitness news

Ένα εντελώς δικό τους τρόπο να κάνουν τον...παραδοσιακό κρότο την Ανάσταση, διατηρούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι στα χωριά της Τήνου.
Τα θρυλικά «Τριμπόνια», είναι παλιά ανασκευασμένα, πολλές φορές χειροποίητα αυθεντικά όπλα της εποχής του μεσαίωνα, τα οποία παραγεμίζονται με μπαρούτι, «παίρνουν φωτιά» με καψούλι που χτυπά ο «κόκορας» και δεν διαθέτουν βόλι.

Κάνουν όμως μεγάλη λάμψη τη νύχτα και φοβερό και τρομερό κρότο!

Να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να γίνουν όλοι «Τριμπονιέρηδες». Παρ' ότι τα όπλα αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα και παράγουν μόνο θόρυβο, όσοι τα χρησιμοποιούν, πρέπει να το «λέει» η ψυχή τους και να είναι γεροδεμένοι, έτσι ώστε να κρατήσουν το τριμπόνι στα χέρια κατά τη διάρκεια της εκπυρσοκρότησης, όπου παράγεται τεράστια ωστική δύναμη.

Για να κρατηθούν στα χέρια τα τριμπόνια, δένονται από δύο γερά σχοινιά: Tο ένα κοντά στη σκανδάλη και το άλλο πάνω στην κάνη.

Η ρίψη της τρεμπονιάς, γίνεται με τρόπο που το όπλο φεύγει προς τα πίσω, για να εκτονώνεται η ωστική δύναμη που παράγει. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που έπεσε πολύ γέλιο με τους… ερασιτέχνες πρωτάρηδες και τις γυροβολιές που έριξαν, καθώς δεν ήξεραν καλά την τέχνη της τριμπονιάς...

Η παράδοση τείνει ωστόσο να εκλείψει, καθώς το κόστος της συντήρησης τους είναι μεγάλο, ενώ η ύπαρξή τους ακόμη τελεί υπό... ημιπαράνομο καθεστώς, από την εποχή της χούντας και έπειτα...Νίκος Τσιαμτσίκας ( www.zougla.gr)

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top