νεα κρητη totalfitness news


«Έφυγε» σήμερα το πρωί, πλήρης ημερών καταβεβλημένος από μακρόχρονη ασθένεια, ο Αλέκος Γουλανδρής. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 31/5 στις 11:00 ναό του Άγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου και η ταφή στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Κι αυτό για να μπορέσουν να έρθουν συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος από το εξωτερικό.
Ο εκλιπών ήταν ο τελευταίος «των μεγάλων» μιας οικογένειας με μεγάλη ναυτικής οικογένειας με σπουδαία παράδοση χορηγιών και δωρεών προς το πατρικό νησί. Ο ίδιος υπήρξε ευπατρίδης τζέντλεμαν και πραγματικός άρχοντας, βοηθώντας με πολλούς τρόπους τον τόπο την καταγωγής του, την αγαπημένη του Άνδρο.
Μια από τις επιφανέστερες χορηγίες του ήταν η ανακατασκευή του εκπληκτικής αρχιτεκτονικής φάρου της Χώρας Τουρλίτη. Σύμβολο της ναυτοσύνης, αλλά και της ναυτικής ισχύος της Άνδρου χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τον ξανακατασκεύασε πάνω στα αρχικά σχέδια του το 1994 στη μνήμη της χαμένης κόρης του Βιολαντώς πάνω στα ερείπια του προηγούμενου που βομβάρδισαν και κατέστρεψαν εκδικητικά οι Γερμανοί το 1943.
Ανάμεσα στα πολλά ευεργετήματα του να αναφερθεί πως υπήρξε μέγας χορηγός της Μονής Παναχράντου βοηθώντας σημαντικά στην ανοικοδόμηση μεγάλου μέρους της, αλλα και της αρχαίας εκκλησιάς των Αγίων Σαράντα στην Κουβάρα.
Τελευταίο του όνειρο να ταξιδεέψει πάλι στο Αιγαίο το θρυλικό θωρηκτό "Αβέρωφ", το πλοίο-μουσείο της μεγάλης ναυτικής ιστορίας της Ελλάδος στον 20ο αιώνα. Σήμερα με δική του χορηγία το ιστορικό πλοίο επισκευάζεται στα ελληνικα ναυπηγεία.
«Εν Άνδρω»
Βιογραφικά στοιχεία
Ήταν γιός του Νικόλαου  Ι. Γουλανδρή. Μαζί με τον αδελφό του Γιάννη και τον δίδυμό του Λεωνίδα συνέχισαν μετά τον θάνατο του πατέρα τους, το 1957, την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία, ενώ η αδελφή τους Άννα συνέδεσε το όνομά της, ως σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού Δημήτρη Χορν, με το Ιδρυμα Γουλανδρή-Χορν.
Υπήρξε απλός και προσιτός άνθρωπος. Έζησε τη ζωή του μεταξύ Αθήνας, Πόρτο Χέλι και Ελβετίας. Το σαλέ του στο Γκστάαντ έχει γίνει σημείο συνάντησης πολλών κορυφαίων εφοπλιστών και εξεχόντων συλλεκτών έργων τέχνης. Το όνομά του σπανίως εμφανιζόταν στη δημο­σιότητα. 
Ήταν άνθρωπος πράος, αφοσιωμένος στην οικογένεια και τις επιχειρήσεις του, πέρα από το πάθος του για τη θάλασσα και την τέχνη προσέφερε αθόρυβα φιλανθρωπικό έργο εκεί που πίστευε ότι η βοήθειά του θα πιάσει τόπο. Ακόμη και όταν η μοίρα θέλησε να χάσει τη μία από τις τρεις κόρες του, τη Βιολάντω, εκείνος και η σύζυγός του Μαριέττα δεν το έβαλαν κάτω. Μεγάλωσαν με τις αξίες και ανέθρεψαν με τις αρχές που και εκείνος είχε λάβει από την ανδριώτικη οικογένειά του τις άλλες δύο κόρες του, τη Μαρία-Λούλα και την Αλεξάνδρα. 

Ήταν ο μόνος εν ζωή από τα τέσσερα αδέλφια του που συνέχιζε μέχρι σήμερα την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία μαζί με τους υπόλοιπους κληρονόμους και τη νέα γενιά των Γουλανδρήδων. Ο όμιλος του, που φέρει το όνομα του Νικόλαου Γουλανδρή  - N.J. Goulandris Group - πρωτοστατεί στην παγκόσμια ναυτιλία με πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΔΡΙΩΝ
 
Με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του άξιου τέκνου της Άνδρου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
Εφοπλιστού
Εκλεκτού μέλους της Ανδριακής Εφοπλιστικής Οικογένειας,
Μέλους επί τιμή της «ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΝΔΡΙΩΝ»
    το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ανδρίων, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού άκουσε τον Πρόεδρο που εξήρε την προσωπικότητα του μεταστάντος, τις απαράμιλλες αρετές του ως εξαιρέτου ανθρώπου, με μεγίστη προσφορά στην Άνδρο, στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, στο κοινωνικό σύνολο και  με πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο.
ΟΜΟΦΩΝΑ Ψηφίζει:
1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Ενώσεως Ανδρίων στην οικογένεια του μεταστάντος.
2. Να κατατεθεί στεφάνι της Ενώσεως Ανδρίων στη σορό του.
3. Να παραστεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ανδρίων στην εκφορά.
4. Να αργήσουν τα γραφεία της Ενώσεως Ανδρίων κατά την ημέρα της εκφοράς.
5. Να διατεθεί στη μνήμη του ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
6. Να δημοσιευθεί  το παρόν ψήφισμα.
Αθήνα, 25 Μαΐου 2017
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΦόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top