νεα κρητη totalfitness news


Κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου και ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για τα δασικά: Υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να λυθούν τα προβλήματα   Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Συρμαλένιος

Στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που έγινε χθές 21/1/2019, με θέμα τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νησιά και με συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτών και φορέων, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, γιατί διαφαίνεται ότι πλέον θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις προς όφελος των πολιτών που αγωνιούν. Βεβαίως η συνάντηση αυτή δεν γίνεται για πρώτη φορά, έχουν προηγηθεί δεκάδες ανάλογες συναντήσεις με τον αν. Υπουργό κ. Φάμελλο.
Πρέπει να γίνει όμως σαφές ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν τώρα, έχουν προκύψει εδώ και πολλά χρόνια και ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος που αναφέρεται στον καθορισμό του δάσους και των δασικών περιοχών είναι ο 998/1979. Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι το 2013 κατέθεσα στη βουλή, τότε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, Αναφορά με την οποία υποστήριζα τη διαμαρτυρία της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου (Σεπτέμβριος 2013) ενάντια σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και ειδικότερα το αίτημα να μην τροποποιηθεί το άρθρο 62 του ν. 998/79 που κατοχυρώνει την εξαίρεση των Κυκλάδων από την υποχρέωση των ιδιωτών σε δικαστική προσφυγή για την κατοχύρωση του τεκμήριου κυριότητας. Ο δε νόμος που επακολούθησε ο ν. 4280/2014 μεταξύ των άλλων εξουσιοδότησε την πολιτεία στην έκδοση του Π.Δ. 32/2016. Κατά συνέπεια η νομοθεσία δεν προέκυψε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απλώς η σημερινή κυβέρνηση τόλμησε μετά από δεκαετίες να προχωρήσει στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν τα προβλήματα που προϋπήρχαν.
Είναι φανερό ότι τα κύρια προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, είναι το τεκμήριο κυριότητας, το θέμα των μικτών εκτάσεων με δασικά και αγροτικά τμήματα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις προ του 1946 που δασώθηκαν στη συνέχεια κλπ. Δυστυχώς η μεγάλη σύγχυση προήλθε από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που περίπου χαρακτηρίζει όλα τα χορτολιβαδικά ως δασικά.
Όμως όπως είπε και ο παριστάμενος υπουργός υπάρχει η πολιτική βούληση  όλα τα προβλήματα που αναγνωρίζονται από όλες τις πλευρές να λυθούν και με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Γι αυτό είναι σημαντικό να συγκροτηθεί η μικτή επιτροπή μεταξύ υπουργείου και αυτοδιοίκησης τεχνικών, μηχανικών κλπ., που θα συμφωνήσει στις απαιτούμενες αλλαγές.
Τέλος θέλω να επισημάνω, είναι ότι με ενοχλούν παρεμβάσεις πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως π.χ. του κ. Βρούτση, που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο κινδυνολογώντας ότι δήθεν δημεύονται  οι περιουσίες των ανθρώπων…..”

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: «Βελτιώσεις της δασικής νομοθεσίας για τα νησιά, μέσω των δασικών χαρτών ετοιμάζει το ΥΠΕΝ»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών και στομ νησιωτικό χώρο. Επίσης, τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν από την πολιτική ατολμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στο έργο των δασικών χαρτών που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και στις χρήσεις της γης και στην ιδιοκτησία των πολιτών. Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στο Νότιο Αιγαίο θα λυθούν με το έργο των δασικών χαρτών, με τη συνεργασία και την αξιοποίηση των προτάσεων όλων των φορέων.
Από την πλευρά του Αν. ΥΠΕΝ παρουσιάστηκαν ρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προς όφελος των πολιτών στα νησιά, όπως την πρόσφατη νομοθέτηση και εξειδίκευση με εγκύκλιο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια με οικοδομική άδεια, οι οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, καθώς και το γεγονός ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατά το 1945 ήταν αγροτικές εκτάσεις εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Αυτές οι ρυθμίσεις ήταν αίτημα και των επιστημόνων και της Αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο και έχουν ήδη θεσπισθεί.
Συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ μετά από συναντήσεις που είχε με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε επιτροπή  του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά. Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας. Στην κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα παραβιαστεί ο κανόνας της ισοτιμίας για όλους τους πολίτες της χώρας. Αλλά όσο προχωρά το έργο των χαρτών, θα επιλύονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΝ και για τη συνέχεια.
Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο αφορούν την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες, τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.
Επίσης ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε το πώς επιλύονται τα θέματα με τις επιδοτήσεις των αγροτών με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και η υποβολή αντιρρήσεων των πολιτών και  ζήτησε από τους δημάρχους και την Περιφέρεια να βοηθήσουν τον κόσμο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις (αντιρρήσεις, εξαγορές κ.τ.λ.) για να εξασφαλιστούν οι επιδοτήσεις. Ιδιαίτερη στήριξη ζήτησε στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ηλικιωμένους. Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν την επιγενόμενη βλάστηση αποτελούν νομολογία του ΣτΕ και κακώς κάποιοι κάνουν σπέκουλα για μικροπολιτικά συμφέροντα και χρεώνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αβελτηρία των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, η συνεισφορά τους στο κράτος δικαίου και στην αξιοπιστία των συναλλαγών και στο ελληνικό περιβάλλον. Και από τις τρεις μεριές τονίστηκε, επίσης, η ασφάλεια της ιδιοκτησίας των πολιτών και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top