νεα κρητη totalfitness newsΜε την ευλογιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε στον πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού (της συγγνώμης).
Πλήθος πιστού λαού κατέκλυσε τον Ναό από την έναρξη της Ακολουθίας για να συμμετάσχει και να συμπροσευχηθεί στην πρώτη Ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία στον πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης τελείται με ιδιαίτερο τρόπο.
Όλος ο Ναός φωταγωγήθηκε από τα εκατοντάδες καντήλια και τους πολυελέους, τάματα της πίστης των πιστών, ενώ οι χοροί, των ιεροψαλτών στο δεξιό αναλόγιο υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη και των Εφημερίων της Ιεράς Νήσου υπό τη διεύθυνση του Ιερολ. Αρχιδιακόνου Αντ. Τζανουλίνου στο αριστερό, αποδίδοντας τα μουσικά μέλη κατά τρόπο λιτό και κατανυκτικό, εισήγαγαν τους πιστούς στο χαρμόλυπο στάδιο των αρετών κατά τρόπο ιεροπρεπή.

Ομιλητής κατά τον Εσπερινό ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου. 
Ο π. Επιφάνιος παίρνοντας αφορμή από το άναμμα των λαμπάδων και των κεριών που ως σκοπό είχε τη μεταφορά του φωτός στη ζωή των ανθρώπων, που είναι το φως της εκκλησίας, που είναι το φως της ελπίδας και της Αναστάσεως, σε σχέση με τις λαμπάδες και τους φανούς που βγήκαν να συλλάβουν το βράδυ της συλλήψεως τον Χριστό μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετή και στο χάρισμα της πραότητας. Ο πράος και ο ταπεινός άνθρωπος έχει την ισορροπία και το μέτρο, εμφορείται από ταπείνωση και υπακοή. Ο πράος άνθρωπος είναι θεοειδής, ομοιάζει προς τον Θεό διότι το βίωμα της πραότητος προέρχεται από τον ίδιο τον Χριστό μας ο οποίος είπε: «μάθετε ἀπ' ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι, καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ» και «μακάριοι οἱ πραεῖς, ὅτι αὐτοὶ κληρονομήσουσιν τὴν γῆν»· η πραότητα είναι η αρετή που μπορεί να δώσει διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. 
Ο πράος άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος είναι ο άνθρωπος που πονά, που ξέρει να προσεύχεται και τον πόνο του αυτό να τον κάνει προσευχή και την αγωνία του επίσης, ούτως ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες της ζωής· η πραότητα είναι η αρετή που έλκει την Χάρι του Θεού και ο άνθρωπος με την πραότητα γίνεται ανεξίκακος, συγχωρητικός, υπομονετικός, χαρούμενος, εύχαρις και προσιτός από τους συνανθρώπους του μέσα στο χώρο που ζει και κινείται.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την ευγενή πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την κανονική άδεια και τον π. Γεώργιο Φανερό και την Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος για την αβραμιαία φιλοξενία του ιδίου και της τιμίας συνοδείας του.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. κ. Δωροθέου και ευχαρίστησε τον π. Επιφάνιο και τους συμμετέχοντες, όλο τον Κλήρο της ιεράς νήσου, τον Έπαρχο Τήνου κ. Ιω. Γιαγιά, τον Αντιπρόεδρο κ. Ευ.Σημαντήρη, τον Λιμενάρχη Τήνου κ. Β. Αποστολόπουλο, τον Πρόεδρο της ΤΚ Υστερνίων κ. Ιάκωβο Μαλακατέ, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., τον Πολιτευτή των Κυκλάδων κ. Χρ. Πολατσίδη, εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων του νησιού και τους ευσεβείς Χριστιανούς που συνέρρευσαν από όλο το νησί αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος.
Στο τέλος του Εσπερινού προσκύνησε όλο το πλήθος των προσκυνητών τον Τίμιο Σταυρό καθώς και απότμημα της Τιμίας Κάρας της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας το οποίο ετέθη προς προσκύνηση, δίδοντας και λαμβάνοντας συγγνώμη και παίρνοντας δύναμη να διαπλεύσουν το μέγα πέλαγος της νηστείας. Ταυτόχρονα διενέμετο βιβλίο πνευματικού περιεχομένου, το οποίο προσεφέρθη ως κατ’ έτος ως ευλογία της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top