νεα κρητη totalfitness news


Μοναδικά παγκοσμίως θαύματα της λαϊκής δημιουργικότητας σπαρμένα στη γη της Κυκλαδίτικης υπαίθρου! 


Τραχιά, βραχώδης ενίοτε, εύφορη αλλά και ορεινή η γη των Κυκλάδων. Με βουνοπλαγιές, απότομα εδάφη αλλά και ήπιο ανάγλυφο, με οάσεις κοιλάδων και ποτάμιων τρεχούμενων νερών. Με απίστευτες ιδιαιτερότητες, μοναδικές για κάθε νησί, η γη αυτή, συνθέτει ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό εναλλαγών περιτριγυρισμένο από τα κύματα του Αιγαίου.


Πάνω της οι Κυκλαδίτες δημιούργησαν διαχρονικά, ανθρωπογενή έργα από υλικά που τους πρόσφερε αυτούσια η ίδια η φύση. Με σοφία και σύνεση, αρκέστηκαν σε όσα η γη τους έδινε για να καλύψουν λιτές βιοτικές ανάγκες σε μια θαυμαστή σχέση αρμονικής συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον και τα πλάσματά του που αποτελούσαν μέρος του καθημερινού τους περίγυρου. Μέρος της ίδιας της ζωής τους σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η Κυκλαδίτικη ύπαιθρος ακόμα και στις μέρες μας, βρίθει από ανθρωπογενή απομεινάρια της αγροτικής ζωής του παρελθόντος.

Ειδικότερα η γη της τηνιακής υπαίθρου είναι στο σύνολό της σχεδόν, σπαρμένη από έργα της αγροτικής κληρονομιάς του τόπου, ζωντανά στο παρόν.

Τέτοια είναι τα λιθόκτιστα μικρά καταλύματα των χιλιάδων αιγοπροβάτων που ζουν ελεύθερα στην φύση, τα οποία στο τηνιακό γλωσσικό ιδίωμα ονομάζονται κελιά. Χτισμένα με την τεχνική της ξερολιθιάς, αποτελούν ταπεινές πέτρινες κατασκευές προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, χαμηλού συνήθως ύψους, οι οποίες χρησιμεύουν για ξεκούραση των ζώων και την προστασία τους απέναντι σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top