νεα κρητη totalfitness news


Μέτρα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης εργασιακών αδικιών που υφίστανται οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του κλάδου είναι τακτικές το τελευταίο χρονικό διάστημα και καθώς φαίνεται ωριμάζουν οι συνθήκες για την ανακοίνωση συγκεκριμένων λύσεων.
Μάλιστα σε συνέντευξή του (Ρ/Σ news247, 88,6) ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, ενημέρωσε ότι «σύντομα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα για τις σχολικές καθαρίστριες», επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να μεριμνά προσωπικά για την επίλυση των προβλημάτων των περίπου 9.500 εργαζομένων που απασχολούνται κάτω από (τουλάχιστον) αντίξοες συνθήκες.
Η εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων που φροντίζουν για τα δημόσια σχολεία μοιάζει με έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη όσα περιγράφονταν -μεταξύ άλλων- σε υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων Βορείου Ελλάδας «Καθαρά Γάντια»:
■ Μισθοί πείνας: Στα 26 ευρώ/μήνα είναι η καθαρή αμοιβή για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, ασχέτως ωραρίου, χωρίς να προσμετρώνται κοινόχρηστοι χώροι. Το «ταβάνι» των 18 αιθουσών δύσκολα «πιάνεται» κι ως εκ τούτου πολλές καθαρίστριες προσπαθούν να μεγαλώσουν παιδιά με μισθούς των 140 ή ακόμα και 90 ευρώ –και αγωνίζονται ταυτόχρονα για την μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων τους.
■ Εργαζόμενοι-εργολάβοι αλλά χωρίς εργασιακά δικαιώματα: απασχολούνται έως και για περισσότερα από 15 χρόνια (ορισμένοι/ες), με επαναλαμβανόμενες 10μηνες συμβάσεις, χωρίς να μπορούν να κατοχυρώσουν εργασιακά κεκτημένα. Απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου σαν «ελεύθεροι επαγγελματίες», αν και -κατά κοινή ομολογία- καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
■ Αναζήτηση αντικαταστάτη για το πιο απλό: την περίπτωση ασθένειας. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση εργαζόμενης/ου που πρέπει να κάνει τακτικά χημειοθεραπείες.
Από τις ρυθμίσεις που εξεργάζεται η κυβέρνηση, σε ώριμο στάδιο είναι η ένταξη του κλάδου των σχολικών καθαριστριών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Οπως επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Εργασίας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος συντάσσει σχετική ρύθμιση που στο προσεχές μέλλον θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Σημειώνεται ότι οι σχολικές καθαρίστριες βγήκαν από το καθεστώς των ΒΑΕ το 2012, στον απόηχο ρύθμισης που προέβλεπε συγκεκριμένο εισοδηματικό «κατώφλι» για την ένταξη ενός κλάδου σε αυτά υψηλότερο από τις απολαβές των καθαριστριών.
Σήμερα πολλές εργαζόμενες λόγω της προ επταετίας ρύθμισης έχουν πρόβλημα με τον χρόνο συνταξιοδότησης.

Μέτρα και σενάρια

Η επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ θα σημάνει για τις σχολικές καθαρίστριες ταχύτερη συνταξιοδότηση, συγκεκριμένα στα 62, με λιγότερα συντάξιμα χρόνια από τους κοινούς ασφαλισμένους.
Για να συνδεθεί με την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος-εργατολόγος και νομικός σύμβουλος συλλόγων σχολικών καθαριστριών, Αδ. Κουλιούφας, επισημαίνοντας τον «υβριδικό-εργολαβικό» χαρακτήρα των σχολικών καθαριστριών.
Ωστόσο «αν μπουν οι σχολικές καθαρίστριες στα ΒΑΕ, δίνεται ακόμα ένα επιχείρημα για εμάς, ότι πρόκειται για εξαρτημένη σχέση εργασίας και όχι για σύμβαση μίσθωσης έργου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως φαίνεται στις συμβάσεις τους, είναι μισθωτοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρέχοντας εξαρτημένη εργασία» υπογραμμίζει ο κ. Κουλιούφας.
Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες ετοιμάζονται να ασκήσουν ομαδικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας την αναγνώριση εξαρτημένης σχέσης εργασίας.
Υπόλοιπες ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδα των Συντακτών», έχουν στόχο:
● την ανά μήνα καταβολή των δεδουλευμένων τους,
● την έστω και μικρή αύξηση των αποδοχών τους,
● την καθολική εφαρμογή της νομοθετημένης διετούς σύμβασης, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν τηρήσει τον νόμο,
● την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων των σχολικών καθαριστριών. Το πιθανότερο να προκριθεί μια ρύθμιση «απορρόφησης» των εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου μέσω προκήρυξης ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι στις δίκαιες διεκδικήσεις των σχολικών καθαριστριών είναι -πέρα από την επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ- η μόνιμη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», οι αξιοπρεπείς αμοιβές και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top